Winterse avonturen in Noorwegen

Afgelopen winter trok onze collega Rianne met een huurauto door het adembenemende winterlandschap van Noorwegen. In deze blog deelt ze haar ervaringen over het rijden in de sneeuw, de prachtige natuur en natuurlijk het Noorderlicht. Benieuwd naar haar avontuur? Lees hieronder hoe Rianne deze unieke winterbestemming verkende!

Afbeelding

Het strand ingewisseld voor een berg sneeuw

Mijn beste vriendin en ik probeerden al een tijdje een leuke reis te plannen voor ons samen. Maar een strandvakantie zaten we allebei niet echt op te wachten. Toen het idee voor Noorwegen opkwam wisten we meteen, dat gaat ‘m worden! En zo geschiede, wij boekten onze reis naar Noorwegen, met als missie: het zien van het Noorderlicht!

Rijden in de sneeuw

De eerste paar dagen verbleven wij in Tromsø en gingen we mee op georganiseerde tours, o.a. een sneeuwscooter tour, net over de grens in Finland. Op dag 4 haalde wij onze huurauto op bij de luchthaven van Tromsø. Net buiten de terminal staat een apart gebouw waar de autoverhuurders zitten.

Omdat we het beide toch wel een spannend idee vonden, rijden in die grote hoeveelheid sneeuw hadden we een compacte SUV gereserveerd. Een stevige auto, die de winterse omstandigheden met gemak moet kunnen weerstaan. Bij het ophalen werd ons nog verteld dat er ook spikes op de winterbanden zaten. Dat gaf ons nog net dat extra beetje zekerheid.

Eén worden met de auto

Een handig tip om vertrouwd te worden met de huurauto, of dit nou in de zomer is of in de winter: rijdt een paar rondjes in de buurt van de ophaallocatie, voordat je de grote weg op gaat. Zo weet je hoe de auto reageert op de remmen, en mocht er iets niet goed voelen, dan ben je zo weer terug.

En ook dit hebben wij beide even gedaan, vooral om aan te voelen hoe glad de weg was, maar dit viel gelukkig heel erg mee. Dus vol vertrouwen konden wij aan onze roadtrip beginnen. De wegen waren erg schoon, en andere automobilisten reden ook rustig. Een groot voordeel, de sneeuw in Noorwegen plakt niet. Jammer als je sneeuwballen wilt maken, want dat werkt voor geen meter. Maar heel fijn voor tijdens het autorijden, want de sneeuwvlokken glijden zo van de auto af.

Afbeelding

Het magische Noorderlicht

Hoeveel geluk kan je hebben, tijdens de vlucht naar Tromsø werden wij in het vliegtuig al verrast door het Noorderlicht! Dat betekende veel goeds voor onze tijd in Noorwegen. In het begin van de week gingen we mee met een georganiseerder tour. De gidsen weten precies wat de goeie plekken zijn om het noorderlicht te spotten (met zo min mogelijk lichtvervuiling en geen wolken) en zorgen voor een lekker kampvuur om bij op te warmen in het holst van de nacht. Maar het wachten werd goed beloond toen om half 2 s ’nachts, de hele lucht groen kleurde en het noorderlicht danste in de lucht. Zo’n bijzondere ervaring! Later in de week gingen we zelf met de auto ook nog op pad op zoek naar het Noorderlicht! Dat is dan weer de flexibiliteit die een huurauto je geeft.

Waarom naar Noorwegen in de winter?

Best een aantal mensen zullen worden afgeschrikt door het feit dat Noorwegen in de winter flink koud kan zijn, er veel sneeuw kan vallen en het maar een paar uur licht is per dag. Maar het zijn juist deze dingen die Noorwegen zo speciaal maakt in de winter.

  • Door de dikke laag sneeuw die er kan liggen, kun je aan allemaal winterse activiteiten deelnemen, zoals: skiën, snowboarden, ijsvissen, mee met een husky sledetocht, of over een bevroren meer crossen met een sneeuwscooter.

  • Midden in de wintermaanden komt de zon voor een periode van meerdere weken helemaal niet boven de horizon uit, en heb je slechts een paar uur licht per dag. Precies dat is de periode dat je het magische noorderlicht kunt spotten. Hoe noordelijker in Noorwegen je verblijft, hoe groter de kans! Je kunt meegaan op een georganiseerde tour, of zelf met de huurauto naar een plek rijden waar weinig lichtvervuiling is.

Veelgestelde Vragen over het huren van een auto in de winter

  1. Heb je speciale rijervaring nodig om in Noorwegen te rijden in de winter? Nee, speciale rijervaring is niet nodig. Zolang je voorzichtig rijdt en goed blijft opletten is het niet veel anders als in Nederland in de sneeuw rijden.

  2. Zijn winterbanden verplicht in Noorwegen? Ja, in de wintermaanden zijn winterbanden verplicht. Huurauto’s in Tromsø zijn standaard uitgerust met deze banden, vaak zelfs met spikes.

  3. Hoe zijn de wegen in de winter? De wegen worden zeer goed onderhouden. Sneeuwploegen maken de wegen vaak snel schoon na sneeuwval en er wordt voldoende zout/zand gestrooid. Houdt er rekening mee dat besneeuwde wegen een rustigere en voorzichtigere rijstijl vereisen. Geef jezelf voldoende tijd om veilig op je bestemming te komen.

  4. Zijn tankstations gemakkelijk te vinden? In en rondom de steden zijn er voldoende tankstations, maar in afgelegen gebieden kunnen ze schaars zijn. Zorg ervoor dat je altijd genoeg brandstof hebt.

Afbeelding

Just do it!

Mijn winteravontuur in Tromsø was werkelijk een onvergetelijke ervaring. Ook al zag ik wat op tegen de kou, met een goeie dikke jas, een paar handschoenen en een muts was dit heel goed te doen. Het rijden door het witte Noorse landschap was spannend in het begin, maar voelde uiteindelijk niet veel anders als in de winter in Nederland rijden. En dit gaf ons uiteindelijk zoveel kansen om het land, buiten Tromsø, te verkennen. Dus, ik raad het je zeker aan om in de winter met een huurauto op pad te gaan in Noorwegen!